Monday, January 10, 2011

Did you notice the background??? Piet Mondrian.

Για όσους τον γνωρίζεται αλλά και για όσους δεν έχετε ιδέα, εδώ θα βρείτε μερικές πληροφορίες για τον αγαπημένο μου Piet Mondrian, το κίνημα στο οποίο ανήκει καθώς και πολλά άλλα! :)



  • Νεοπλαστικισμός -> ανήκει στο κίνημα του μοντερνισμού, και συνδέεται άρρηκτα με το έργο του Piet Mondrian.
  • Οι πίνακές του, με τα ξεχωριστά γεωμετρικά σχήματα εν είδει πλέγματος (εσχάρας) απέβλεπαν στην αποκάλυψη μιας άχρονης πνευματικής τάξης που βρίσκεται κάτω από τα αενάως μεταβαλλόμενα φαινόμενα του κόσμου. Οι θεωρίες του Mondrian μελετήθηκαν και διερευνήθηκαν από καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με το ολλανδικό καλλιτεχνικό περιοδικό De Stijl.
  • Βασικοί όροι του νεοπλαστικισμού: Πλέγματα-εσχάρες, βασικά χρώματα, ασπρόμαυρο, πνευματική τάξη, αποκεντρωμένο, περιφεριακό, στοιχειώδες.
  • Σε σχέση με τα γεωμετρικά και αφηριμένα έργα του Mondrian, ο νεοπλαστικισμός προσδιορίζεται από τη χρήση οριζόντιων και κάθετων γραμμών, καθώς και λευκών ή υπόλευκων φόντων, στα οποία οι καλλιτέχνες πρόσθεταν βασικά χρώματα (μπλέ, κόκκινο και κίτρινο). Ο Mondrian έκανε πίνακες χωρίς κέντρο ή κεντρικό θέμα, με αποτέλεσμα το μάτι του θεατή να μην μπορεί να "στηριχτεί" κάπου. Τα άκρα των πινάκων του είναι το ίδιο σημαντικά με το κέντρο. Οι οριζόντιες και κάθετες γραμμές συχνά υπαινίσσονται ακινησία ή και μετεώρηση που προκύπτουν από δύο ίσες αλλά και αντιθέμενες δυνάμεις. Ο Mondrian είχε την άποψη ότι η τέχνη του αποκάλυπτε μια ουσιώδη πνευματική δομή που αποτελεί τη βάση του κόσμου έτσι όπως μπορούμε να τον γνωρίσουμε.
  • Η επιρροή του Mondrian δεν περιορίστηκε μόνο στις λεγόμενες Καλές Τέχνες. Το έργο του και οι θεωρίες του επηρέασαν τόσο τους καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με το ολλανδικό περιοδικό De Stijl όσο και τους κονστρουκτιβιστές, οι οποίοι αναζητούσαν νέες καλλιτεχνικές φόρμες που θα εξέφραζαν καλύτερα τον σύγχρονο κόσμο. Οι ομάδες αυτές περιλάμβαναν αρχιτέκτονες-κυρίως όσους συνδέονταν με το Bauhaous- αλλά και σχεδιαστές. Όταν το 1940 ο Mondrian μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, άσκησε μεγάλη επιρροή στους οπαδούς του αφηριμένου εξπρεσιονισμού που είχαν παρόμοιες αντιλήψεις για την ψυχοπνευματική δομή της ανθρώπινης ύπαρξης.
** Στους πίνακές του κυρίως απεικονίζονται ένα μαύρο πλέγμα σε υπόλευκο φόντο, στο οποίο έχουν προστεθεί γεωμετρικά σχήματα σε διάφορα βασικά χρώματα.**

Όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε ένα πολύ ωραίο βιβλίο: 
" οι "...ισμοί" στην τέχνη", από τις εκδόσεις Σαββάλα, σε αρκετά καλή τιμή και με πολύ ωραίο περιεχόμενο. I would higly recomended it for all of you who love art.. 

stay tuned-enjoy-create!



3 comments:

  1. "Το τέλος της φύσης είναι ο άνθρωπος,
    το τέλος του ανθρώπου είναι το στιλ!"
    Piet Mondrian

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete